Sveikų namų taisyklės
star_border

Kaip kuriami sveiki namai?

Daugiau nei 90% savo gyvenimo laiko mes praleidžiame uždarose erdvėse. Dėl to patalpų oro kokybė yra ypatingai svarbi mūsų sveikatai ir gyvenimo kokybei. Mūsų namų mikroklimatą veikia ne tik oro ir paviršių temperatūra, drėgmė ar oro srautas, bet taip pat ir statybinės medžiagos, kurių tinkamas pasirinkimas gali ženkliai pagerinti gyvenimo kokybę.

Oras yra mūsų pagrindinis „maistas“

Kiekvieną dieną žmogus suvartoja apie  13.5 kg vidaus patalpų ir 1.5 kg šviežio oro. Kadangi patalpų oro įkvepiama kur kas daugiau, jo kokybė – labai svarbi.  Mūsų gyvenimo kokybei ir sveikatai lemiamos įtakos turi oro drėgmė, jo švarumas, temperatūra. Siekiant taupyti energiją, gyvenamosios patalpos tampa vis sandaresnės. Tam, kad tokiomis sąlygomis patalpų oras išliktų sveikas, nekenktų mūsų sveikatai, būtina atsižvelgti į naudojamų statybinių medžiagų kokybę ir funkcijas. Dažniausiai statybinės medžiagos pastate lieka visam laikui, todėl jos neturi išskirti į aplinką jokių kenksmingų medžiagų – užterštas oras susargdina. Gerai savijautai svarbi optimali, stabili patalpos oro drėgmė ir temperatūra. 

Vzduch ako základná potravina

Drėgmės barjeras

Būnant aplinkoje, kurioje yra nepakankamai oro drėgmės, dehidratuoja gleivinės membrana, sukeliamas džiūstančių akių pojūtis. Sausa gleivinės membrana yra lengvai pažeidžiama bakterijų, kas gali sukelti peršalimą arba kraujuojančią nosį. Kai oro drėgmė mažesnė nei 30% mes esame labiau pažeidžiami infekcinėmis ligomis. Tinkama vidaus oro drėgmė neleidžia kambariuose atsirasti pelėsiams ir kitiems ligų sukėlėjams. Dėl šių priežasčių reikiamas oro drėgmės palaikymas yra neatsiejama dalis nuo palankaus vidaus klimato.

Suchý vzduch

Viduje būtina palaikyti optimalų drėgnumą, tai padeda gyventi patogiai, užkerta kelią pelėsių, įvairių mikroorganizmų ir ligų atsiradimui. Didelio drėgnumo priežastis gali būti, kad vanduo prasiskverbia per struktūrinius skilimus, dėl netinkamo vėdinimo ar šildymo gali nepakakti vidinės drėgmės. Per bendrą buvimą patalpose laiką, šeima, sudaryta iš 4 narių, išskiria į aplinką apie 20 litrų vandens. Svarbu išlaikyti optimalią drėgmę patalpose, ypač nuo 40 iki 60%.

Naudinga informacija

Klima produktai

Baumit Klima vidaus tinkai ir dažai optimaliai reguliuoja drėgmę patalpose, sugeria nemalonų kvapą ir kenksmingas medžiagas.

Daugiau
Výskumný park Viva
Tyrimų patvirtina

Viva Research Parkas lygina statybines medžiagas ir nagrinėja jų poveikį namų gyventojams.

Daugiau
Všetko o zdravom bývaní
Sveika gyvensena

Šioje skiltyje galite rasti naudingos informacijos apie sveikus namus ir jų įsirengimą.

Daugiau

Kaip temperatūra įtakoja Jūsų komfortą

Visi žmonės turi sau tobulą kambario temperatūrą, kurioje jie jaučiasi geriausiai. Vieni labiau mėgsta vėsesnius kambarius, kiti jaučiasi jaukiau būnant šiltesnėje aplinkoje. Nepaisant to, mes turėtume atsižvelgti į tam tikrus principus. Aukštesnė temperatūra, siekianti iki 23 laipsnių, turėtų būti palaikoma bendrosiose erdvėse ir vonioje, o miegamuosiuose kambariuose rekomenduotina žemesnė temperatūra, siekianti apie 18 laipsnių. Kitas svarbus aspektas yra pasirūpinti, kad vidaus oro ir temperatūra per daug nesiskirtų nuo sienų temperatūros, arba oro, gulinčio kambario apačioje arba esančio aukščiau, galvos lygyje. Temperatūrų skirtumas turėtų būti ne didesnis nei 4 laipsniai.

Tepelná pohoda v byte

Kas suteikia orui gaivos

Kaip ir visos kitos medžiagos, oras susideda iš molekulių. Molekulės turi teigiamus arba neigiamus jonus. Kuo daugiau jonų susikaupę ore – tuo jis gaivesnis. Jonais praturtintas oras lengviau perneša deguonį kraujyje ir taip gerina organų veiklą. Jausitės geriau ir daug žvalesni. Dėl to nepamirškite pasirūpinti gera oro ventiliacija ir kruopščiai pasirinkite statybines medžiagas savo namų viduj.

Správne vetranie