Spalvų Filosofija

 Axel Venn, tarptautiniu lygiu pripažįstamas dažų ir spalvų ekspertas ir tendencijų tyrėjas iš Berlyno, per ateinančius mėnesius sukurs įmonei „Baumit“ 8 įkvepiančius filosofnius pagrindimus, kodėl reikėtų naudoti „World of Life“ produktų liniją. Savo santykį su dažais ir spalvomis jis apibrėžia trumpai: „be tabu“.

Axel Venn – spalvų ekspertas

Profesorius Axel Venn yra spalvų, dažų, meno, dizaino, sistemų ir estetikos ekspertas. Visa tai lemia, kad jis yra idealus „Baumit“ įmonės partneris. „World of Life“ produktų linijai profesorius Venn kuria pagrindimus, remdamasis 888 „Baumit Life“ katalogo spalvomis. Atskiros spalvų serijos pavadintos „Axel Venn spalvų pasaulis – spalvų flosofja“ ir rodo įvairių spalvų spektrų reikšmę ir poveikį architektūroje. Kalbėdamas apie spalvų pasaulį be tabu, profesorius turi omenyje tai, kad spalvoms nereikia jokio intelektualaus, estetinio ar emocinio pagrindimo. Bendradarbiaudamas su įmone „Baumit“, jis nori sukurti tokį spalvų fondą, kuris netarnautų dogmatiškiems tikslams ir būtų nepriklausomas nei nuo epochų reikalavimų, nei nuo madingų tendencijų.


Įtaka pagal suvokimo psichologiją

„Visą laiką, kiek save prisimenu, turėjau ypatingą santykį su spalvomis. Šis santykis nepripažįsta jokių tabu. Nei skoningos (kad ir ką šis pasakymas reikštų), nei istorinės, etninės, akį rėžiančios, „triukšmingos“ ar „tylios“ spalvos manęs neatgraso nuo meilės spalvoms ir noro mėgautis jų nepakartojamu charakteriu. Taigi, aš neriboju savęs, mėgaujuosi milijonais niuansų ir priimu juos kaip savus. Savais aš laikau net ir tuos spalvų tonus, kurie teismų yra pripažinti nesamais. Esu vertintojas, todėl dogmatiško spalvų jautimo ir mąstymo apie spalvas nelaikau siektinu dalyku. Spalvos yra eleksyras, varomoji jausmingumo pažinimo, grožio, dienos ir nakties, džiaugsmo ir išsiskyrimo ir visos mūsų būties įvairovės jėga, galima sakyti net viso to užuomazga. Ar išgyventa raudona spalva reikš tik pavojų, ar šilumą, vaisius, lūpų raudonį ar gėdos jausmą, priklauso nuo mūsų patirties. Visos spalvos skirtingos, net jei jos yra identiškos spalvų matavimo požiūriu, nes suvokimas neatspindi tikrovės.“

Įtaka pagal suvokimo psichologiją

Profesorius Venn cituoja Bruce Goldstein darbą „Suvokimo psichologija“ ir jame pateiktus penkis pagrindinius teiginius, kurie aiškina, kaip veikia suvokimas apie mus pačius ir mūsų aplinką.
Suvokimas padeda sukurti esminę koordinačių sistemą, pagrindinę funkciją: kur yra dešinė, o kur – kairė, kur viršus ir kur – apačia? Kas yra kieta, o kas – minkšta? Kas lengva, o kas – sunku?
Suvokimas padeda sudaryti kognityvųjį žemėlapį, suvokti erdvę ir joje orientuotis. Šiame suvokimo procese ir patirties kaupime be kitų veiksnių dalyvauja ir vaizdo suvokimo sistema, judėjimo valdymo, erdvės ir akustinių signalų suvokimo sistemos.
Suvokimą sudaro objektų, vietovės, įvykių, medžiagų atpažinimas, patyrimas ir motyvacija. Be to, ir mąstymo schemų formavimas – jos valdo kūrybingą elgseną, veikimo būdus.
Suvokimas yra būtina socialinės komunikacijos, kalbos, gestų, mimikos, judesio, skaitymo ir rašymo, simbolių, vaizdų ir kitų spalvų bei formų turinio atpažinimo sąlyga. Be to, jis naudojamas vėl iš naujo atpažįstant asmenis, balsus, turinį. 
Suvokimas valdo ir pokalbius. Suvokimas taip pat susijęs su socialinių ir kasdienių įgūdžių formavimusi profesinėje veikloje, sportuojant, užsiimant laisvalaikio veikla.
Suvokimas būtinas ir mokantis groti muzikos instrumentais, skristi sraigtasparniu, žaisti šachmatais arba bridžą, taip pat – kuriant gražius namus bei jų fasadus.


Fasadai, jų spalvos veikia taip, kaip mes suvokiame pastatą, miestų dalis arba net ir visą miestą. Vis dėlto labai įdomu, ką profesorius Axel Venn sukurs „Baumit“ įmonei.